tiistai 26. syyskuuta 2017

Ihanaa, viikonloppu!


Viikonloput on ihania. Niin Suomessa kuin täälläkin. Erityisesti nyt, kun Simonilla päättyi kolmen viikon opetusputki raamattukoulussa. Perjantai-iltana kävivät täällä siivoamassa raamattukoulun oppilaat, jotka ovat täällä myös viikonloput. Olemme sopineet, että he käyvät kerran tai kaksi kertaa viikossa pesemässä lattiat pientä korvausta vastaan. Täällä on sen verran pölyistä ja ikkunat ovat auki jatkuvasti, että lattiat likaantuvat todella nopeasti. Lisäksi ne on valkoista sileää laattaa, missä näkyy ja tuntuu kaikki lika ja pöly ihan eri lailla kuin kotona Suomessa kuluneilla puulattioilla, jotka pestiin ehkä kerran kesän aikana. Ja sekin vain vuokralaisia varten. Yleensä olemme poissa kotoa, että raamattukoululaiset saavat touhuta rauhassa. Nyt kuitenkin jäimme auttamaan, ja saimmekin kivasti pestyä lattioiden lisäksi myös ikkunoita. Osa on edelleen ihan järkyttävän likaisia, mutta eiköhän nekin vielä puhtaaksi saada (ja sitten pitääkin jo aloittaa alusta). Perjantai-illan ratoksi myös pamahti poreammeen takana ilmeisesti joku putki rikki, ja vettä valui valtoimenaan alas viemäriin. Me emme oikein voineet tehdä asialle muuta kuin soittaa talon omistajan veljelle, että putkimiestä tarvittaisiin. No, putkimies tuli sitten maanantaina, kun koko välikatolla oleva tankki oli jo silloin perjantai-iltana ehtinyt vuotaa tyhjäksi. En tietenkään tänään huomannut samalla sanoa putkimiehelle (joka ei osannut englantia), että myös keittiön allaskaappiin vuotaa vettä, samoin yhden kylpyhuoneen lavuaarin poistoputki vuotaa. Mutta ehkä niistä soitellaan myöhemmin, samalla kun muistutetaan hyttysverkoista, lämminvesivaraajista, vessojen peileistä ja mistäs muusta... niin, kaapeista. Kaapit, joita alettiin asentaa monta viikkoa sitten, ja kun ne olivat ovia vaille valmiiksi asennettu, huomasimme, että ne olivat kärsineet kosteusvaurioita ja yksi oli aivan homeessa ja haisi niin paljon, että huoneessa ei voinut edes olla. Se käytiin purkamassa seuraavana päivänä ja rakennettiin uusi, mutta sen jälkeen ei asentajia ole näkynyt. Afrikka...

Lauantaina otimme rennosti ja olimme vain rauhassa kotona. Simon tosin kävi aamulla lenkillä, eikä selvinnut tästäkään lenkistä pelkällä lenkkeilyllä vaan sai johdattaa yhden muslimin uskoon Jeesukseen. Iltapäivällä opetimme Mikelle miten leivotaan kladdkakaa. Olimme aiemmin tarjonneet hänelle palan kladdkakaa, eli mutakakkua siis, ja hän oli sitä mieltä, että se oli parasta kakkua mitä hän oli ikinä maistanut. Nyt hän sitten sai itse olla mukana tekemässä sitä, ja jostain syystä siitä ei tullutkaan yhtä hyvää. Onneksi meillä oli lisäksi kermavaahtoa pelastamassa makua. Kermavaahto tosin muistutti enemmän voita siinä vaiheessa, kun pääsimme syömään, se ei oikein toimi täällä tropiikissa.. Mutta kivaa oli silti.

Sunnuntaina saarnasi Simon taas läheisessä helluntaiseurakunnassa, Victoryssa. Raamattukoululaiset sekä meidän kanssa samassa talossa, omassa asunnossaan (omalla sisäänkäynnillä) asuva nuori opettajaneiti tulivat myös mukaan. Opettaja tuli kokouksessa uskoon ja täyttyi Pyhällä Hengellä! Tämä on muuten aika hauska seurakunta sillä tavalla, että lapset huomioidaan ihan erityisesti. Jo viimeksi kun olimme siellä ja saimme limsat kokouksen jälkeen, sanoi pastori, että he ovat ottaneet sellaisen käytännön, että lapsille tarjotaan aina ensin. Nyt loppukokouksen aikana (jumalanpalvelukset on täällä aina jotain neljä tuntia pitkiä!) lapset kokoontuivat ulos varjoon pressun päälle ja heille tarjottiin limsat (missähän kunnossa meidän lasten hampaat on kun täältä kotiudutaan...?) sekä jotain munkin tapaista mutta lähes sokeritonta syötävää. Tämän jälkeen myös aikuiset saivat saman setin sisällä. Tämän jälkeen kokous vielä jatkui vähän aikaa. Kun kokous oli loppu, lähdimme kotiin päin.


Toiset naapurimme olivat kutsuneet meidät kotiseudulleen (tosin tässä ihan lähellä) rannalle. Tähän perheeseen kuuluu siis pieni tyttö, tytön äiti sekä isoäiti. Lapsella on isäkin, mutta hän asuu toisessa maassa. He ovat muslimeja, ja tämä äiti on miehensä kolmas vaimo. Muut kaksi vaimoa asuvat myös eri maissa, yksi ihan toisella puolella maapalloa. Kävellessämme kokouksesta kotiin aloimme miettimään, että meillä ei ole kotona mitään syötävää eikä oikein aikaa valmistaakaan mitään. Seurakunnan lapset seurasivat meitä varmasti puoliväliin asti ja halusivat koskea meidän hiuksiimme. Kun pääsimme muurien sisäpuolelle, oli muslimiäiti valmistanut ruokaa ja tarjosi meillekin! Ruuan jälkeen pakkauduimme kaikki meidän autoon: meidän perhe, äiti tyttönsä kanssa (isoäiti odotti jo rannalla), opettaja ja Mike. Tämä meidän maiden, kulttuurien ja uskontojenkin erilaisuus jaksaa aina yllättää, en nimittäin ikinä olisi osannut kuvitella osallistuvani seuraavanlaiseen ihan absurdiin keskusteluun:

"Onko tytön isällä muita lapsia?"
"On, yhteensä 11!"
"Vain 11? Minun isälläni on 20."
"Niin ja sinun isälläsi on vain kaksi vaimoa!"

No mutta, ranta oli aivan ihana! Ja vesi lämmintä (27-asteista) ja puhdasta. Aiemmin kävimme yhdellä rannalla (White Sands), missä oli kaikkea mahdollista roskaa, mitä vesi oli tuonut rantaan. Kauempana oli hyvä pohja eikä roskia, mutta ranta oli aika kamala. Toisen kerran, kun olin suomalaisten vanhempien tapaamisessa suurlähettilään luona (ihan huikea paikka ja mahtavat näkymät merelle), kävivät Simon, Mike ja lapset toisella rannalla, Coco Beachilla, missä taas pohja oli kivinen ja simpukkainen ja aallot todella isoja. Tämä ranta oli ihan täydellinen! Tosin olimme unohtaneet vaihtovaatteet kotiin, ja itse olin uimisen jälkeen ensimmäistä kertaa Afrikassa kunnolla jäässä! Sain opettajalta onneksi shaalin tai vastaavan ja kun muut joivat limsaa, sain minä teetä. Aurinko ehti jo laskea, kun istuimme siellä pimeydessä, tunnelmalampun valossa, koko meidän "laajennettu perhe". Lapset juoksentelivat hiekassa ja tekivät kärrynpyöriä, ja vähän opettaja ja Mikekin. Autossa lapset opettivat opettajalle suomea. Ikimuistoinen päivä!4 kommenttia:

 1. Ihan kiva kun jaksat kertoa kuulumisia :) Pitääkö tähän laittaa allekirjoitus? Vai näätkö muuten kuka on kommentoinut? äiti

  VastaaPoista
 2. Ei tarvi, nyt tunnistan sun nimimerkin. :)

  VastaaPoista
 3. Kivaa, kun on porukkaa!:) Se ON ELÄMÄÄ:) Yksinäisyyteen ei pakahdu koskaan Afrikassa:) Joskus se yksinäisyys ja oma rauha on toivottavaa ja niin tervetullutta:)

  VastaaPoista
 4. Totta, vaikka samalla pitää sanoa, että joskus on mun päivät ollut vähän yksinäisiä, jos ollaan vaan kotona lasten kanssa päivät pitkät ja Simon raamattukoululla yms. Mutta maanantaista lähtien on mulla juttuseuraa ainakin jouluun asti. 😄

  VastaaPoista