torstai 24. elokuuta 2017

Miten hommat toimii afrikkalaisittain


Täällä toimii kaikki, kuten arvata saattaa, aivan eri tavalla kuin koto-Suomessa. Kaikki ostetaan prepaidina, etukäteen. Taloilla on omat vesitankit, jotka täytetään. Kun vesi niistä on loppu, niin se on loppu ja pitää ostaa lisää. Vesi ei ole juomakelpoista, mutta meillä on vedenpuhdistaja, joka puhdistaa vedestä 99%. Näin ollen meidän ei tarvi ostaa juomavettä. Tätä puhdistettua vettä käytetään myös vihannesten pesemiseen, ruuan laittoon ja hampaiden pesuun.

Meidän vesitankit 5000l x2

Veden puhdistamista

Sähkö käydään ostamassa kioskilta, mistä mukaan saa numerosarjan. Numerosarja syötetään kotona laitteeseen, ja sähköä on taas joksikin aikaa eteenpäin. Sähkö kannattaa muistaa ostaa ennen kuin se loppuu kokonaan, tämän tiedämme nyt omasta kokemuksesta. Sähkön lataamiseen tarvitaan nääs myös sähköä. Me saimme käydä naapurissa laitteemme kanssa, jotta saimme näpyteltyä numeron. Sähkö on kallista, kolme kertaa kalliimpaa kuin Suomessa! Sen takia on hyvä, että hella ja uuni toimivat kaasulla. Kaasuhellan käyttäminen tosin ehkä vaatii vähän harjoitusta. Tein tässä yhtenä päivänä teeleipää ja siitä tuli.. hmm, no, mielenkiintoista. Ihan hyvää, mutta se paistui vain pohjasta, joten se piti välissä kääntää. Osansa teki varmasti myös se, että huomasin leipomisvaiheessa, että meillä ei ollutkaan leivinjauhetta, joten laitoin kuivahiivaa enkä kuitenkaan ehtinyt antaa taikinan nousta. :DPuhelimet ja internet toimii myös prepaidina. JOS toimii, siis. Minun liittymäni ei jostain syystä siis toimi edelleenkään, vaikka sim-kortin ostamisesta on kohta kaksi viikkoa. Ensin ostimme kortin, ottivat valokuvat ja rekisteröivät sim-kortin passinumeron kanssa, toisen kerran kävimme leikkauttamassa kortin, kolmannella kerralla kävimme kysymässä miksi liittymä ei toimi (Rekisteröinti ei ollut onnistunut, mutta nyt se meni jo askeleen eteenpäin, he soittivat jonnekin, mutta me emme ehtineet odottaa eteenpäin vaan saimme numeron, mistä tiedustella..), neljännen kerran jouduimme käymään, koska olimme hukanneet puhelinnumeron ja sim-kortti ei vieläkään toiminut. Tällä kertaa he taas soittivat jonnekin ja nyt kuulemma kolmen tunnin päästä kortin pitäisi toimia. Tästä on nyt kaksi päivää.

Roskista meitä ohjeistettiin, että viemme ne tiettyyn paikkaan pihalle. Kaksi kertaa viikossa tulisi lava-auto, josta huudetaan megofoniin jotain, ja meidän pitäisi juosta viemään roskat auton kyytiin. Kerran kuussa kuskille maksettaisiin jotain. No, vielä kertaakaan ei ole tullut mitään roska-autoa eikä kuulunut megafonia, ja linnut penkovat meidän roskia pihalla. Luulen, että siirrymme b-suunnitelmaan, eli viemme roskat mukanamme raamattukoulun roksikseen. Paikallisten tavan taidamme jättää kuitenkin kokeilematta, monet heistä nimittäin kaivavat roskapussit maahan.


Tämmöinen hedelmä tipahti meidän pihaan eilen. Miken avustuksella uskalsimme maistaa sitä. Se oli aika kirpeää, mutta hyvää! Jonkinlainen passion-hedelmä siis.
Täällä niitä kasvaa, meidän muurin yläpuolella.
Ensin luulin niitä valoiksi, sitten joulukuusen palloiksi. :D

Tänäinen kahvihetki omalla pihalla.

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia ja kuulumisia, paitsi sun vatsatauti josta onneksi jo kuitenkin paranit! Eikä ollut kiva se Robinin ihottumakaan, jatkossa sitten vain makeita banaaneja. Oi miten kaunis koti teillä siellä. Toivottavasti pian saapuu kontti trampan ja uima-altaan kera, varmaan otitte jotain lautapelejäkin tms viihdykettä. Iloa Teille sinne jokaiseen päiväänne! Päivi

  VastaaPoista
 2. Kiitos Päivi! 😊 Afrikan tähti ja muitakin pelejä on mukana, Uno on ollut kovassa käytössä. Kontti saapuu Mombasaan maanantaina, mutta kestää vielä ennen kuin se puretaan ja meidän tavarat pikkuhiljaa kulkeutuvat tänne.

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla teidän kuulumisia ja naurattikin välillä lukiessa. :) Mutta toivottavasti kaikki järjestyy! Toi asuntohan näyttää ihan linnalta, wow! Siunausta teille kaikille t. Katariina

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Hyvä että on iloista luettavaa. 😄 Kotini on linnani!

  VastaaPoista
 5. Kirjoitat tosi ihanasti :)

  VastaaPoista
 6. Korjaus: Tankit täytetäänkin kaksi kertaa viikossa. Olimme kyllä kuulleet siitä, mutta emme olleet koskaan nähneet kenenkään täyttävän niitä. Nyt kuulimme, että ne täytetäänkin ihan vesijohtoja pitkin. 😂 Olimme vain ihmetelleet, kun parina iltana kuului veden lorinaa ja miettineet (tai no minä ainakin), että valuuko meidän vedet jonnekin maan alle..

  VastaaPoista
 7. Ja toinen korjaus: Kaasuhella on kätevä siksi, että sähköt on silloin tällöin poikki (muulloinkin kuin jos emme ole muistaneet ostaa sitä), itse kaasu on sittenkin vielä kalliimpaa kuin sähkö.

  VastaaPoista