keskiviikko 25. lokakuuta 2017

10000 litraa vettä pihassa ja vähän muita juttuja

Ihan aluksi haluan kiittää kaikkia, jotka ovat meitä tavalla tai toisella tukeneet. Niin monta kertaa olemme olleet tili tyhjänä, kun joku ystävällinen ihminen on halunnut siunata meitä jollain summalla. Tuntuu, että aina voisi kiittää näitä lahjoittajia samoilla sanoilla: "Kiitoksia, tämä tuli juuri oikeaan aikaan", koska aika lailla kädestä suuhun tässä eletään. Mutta mitään ei ole meiltä puuttunut! Kiitos huolenpidostanne, te teette tämän mahdolliseksi!

Tänään on satanut koko päivän. Itse asiassa muutaman viime päivät ovat olleet sateisia ja pilvisiä, tänään on lisäksi ihanan viileä ilma, vain 27 astetta. Se ei ole estänyt lapsia pulikoimasta uima-altaassa, johon eilen vihdoin ja viimein saatiin vesi! Nyt illalla meni myös sähköt ja istumme tässä olohuoneessa kukin sosiaalisesti omia laitteitaan näpytellen, lamppuna appelsiinin kuoresta tehty kynttilä. Belinda, joka heräsi aikaisin, nukahti jo sohvalle.


Eilen oli ilo ylimmillään, kun allas vihdoin täytettiin ja lapset pääsivät uimaan!


Tällä ja ensi viikolla Raamattukoulussa opettaa Charlene Harris, amerikkalainen teräsnainen, joka ajoi tänne itse viiden päivän matkan Kongosta, Rwandan, Ugandan ja Kenian halki. Sain itse olla eilen kuunteluoppilaana Raamattukoulussa, missä Charlene opetti rukouksesta. Iltapäivällä hän kävi meillä vielä lounaalla ja kahvilla. On ollut hienoa tutustua upeisiin Jumalan naisiin ja miehiin täällä. Muutama viikko sitten meillä oli vieraana ruotsalaiset Bertil ja Annastina Swärd, jotka myös kävivät meillä pari kertaa syömässä. Bertilillä on uskomaton Raamatun tuntemus ja pitkä kokemus opettamisesta ympäri maailmaa. Simonilla on itse asiassa ollut aikoinaan hänen kirjoittama kirja Raamattukoulukirjana.

Bertil, Annastina ja Pia meillä syömässä.

Kuunteluoppilaana Raamattukoulussa.

Tänään saivat Hanna ja Karoliina olla mukana Raamattukoulussa, missä oli avoimien ovien päivä. Me olemme olleet viime viikkoina eri seurakunnassa jumalanpalveluksissa, missä Simon on saarnannut ja olemme kertoneet myös raamattukoulusta ja mainostaneet vierailumahdollisuutta. Tänään olikin, sateesta huolimatta ennätysmäärä vierailijoita, 30! Se on paljon, koska tilat ovat aika pienet.Ensi viikolla alkaa myös pastoreille ja johtajille suunnattu Raamattukoulu, joka järjestetään nyt ensimmäisen kerran. Tarkoituksena on antaa mahdollisuus osallistua opetukseen myös johtajille, jotka eivät voi irrottautua työstään kokopäiväiseen opiskeluun. He käyvät osan opetuksesta etänä ja lisäksi ovat täällä paikan päällä yhden viikon kuukaudessa. Kauempaa tuleville on tarkoitus järjestää majoitus meidän alakerrassa.

Auto on kenkkuillut viime viikkoina ja siihen on on mennyt nyt aika paljon ylimääräistä rahaa. Viimeinen maksuerä maksetaan ensi kuun alussa ja lisäksi hankimme silloin oman vakuutuksen (se on tähän asti ollut edellisen omistajan vakuutuksessa). Autoa on nyt korjautettu kolmella eri korjaamolla, mutta edelleenkin moottori ylikuumenee jatkuvasti. Olemme nyt aina varmuuden vuoksi varautuneet automatkoihin paljolla vesimäärällä. Viime torstaina jäimme tien poskeen matkalla Suomi-kouluun, ja pienten osuus jäi vähän lyhyemmäksi. Heti oli innokkaita ja avuliaita miehiä auttamassa, rahankiilto tosin silmissä enemmän kuin auttamisen halusta. Heidän avullaan kuitenkin pääsimme jatkamaan matkaamme, joten hieman siitä avusta saattoi maksaakin.


Samalla kerralla kävimme isojen osuuden aikana kävellen lähellä olevassa kaupassa. Filipan kengät olivat jääneet kotiin, joten hänet piti kantaa kauppaan. Ostokset tehtyämme kävi ilmi, että kaupassa ei ollut muovipusseja vaan rivattomia paperikasseja. Se on tietysti edistyksellistä, kun usein täällä pakataan kaikki erikseen epäkäytännöllisesti ja epäekologisesti pieniin muovipusseihin, mutta tuntui juuri nyt enemmänkin lannistavalta. Saimme onneksi yhden pahvilaatikon lisäksi ja näiden kanssa sitten, Filippa sylissä kävelimme takaisin Nordic Schoolille. Onneksi meitä oli kolme aikuista, joten se sujui ihan hyvin.

Viime perjantaina huomasimme aamulla, että meillä ei ollut sähköä. No sähkökatkoja on aina välillä, mutta nyt muistimme, että olimme unohtaneet ostaa/ladata lisää sähköä! Meillä oli alhaalla asuvalta opettajalta saatu koodi, joka oli jäänyt lataamatta. Simon lähti siis lataamaan sitä naapuriin, mutta koodista olikin vahingossa unohtunut neljä viimeistä numeroa. Simon lähti seuraavaksi ostamaan lisää ja taas lataamaan naapuriin. Se onnistui, mutta sähköjä emme silti saaneet. Olimme edellisenä päivänä ostaneet kaupungista paljon jauhelihaa ja kanaa, jotka eivät kauaa selviäisi lämpenevässä jääkaapissa. Simonin oli pakko lähteä Raamattukouluun opettamaan. Kun sähköjä ei edelleenkään kuulunut, päätimme valmistaa lihat ja kutsua Raamattukoululaiset meille syömään! Olin jo pidempään suunnitellut tekeväni sen, mutta olosuhteiden pakosta valikoitui viime perjantai olemaan "the day". Meitä oli syömässä yhteensä 24, ja ruokalistalla oli Butter Chickeniä, riisiä, lihapullia, spaghettia, ruskeaa kastiketta sekä edellisen päivän kasvispihvejä. Ruoka riitti kaikille, osa söi haarukalla, osa lusikalla, joku sorminkin. Osa jätti ruokaa (meidän kauhuksi), mutta suurimmalle osalle näytti maistuvan. Ruokailun jälkeen naapurin Mama Kayla opasti meitä lataamaan sähkön jollain konstilla uudestaan, jonka jälkeen sähkötkin taas toimi!

Tässä vielä torstai-illan iltapalaa, oltiin ostettu kaikkea luksusta, kuten jugurttia ja mysliä! Ja suolakurkkua, oliiveja ja hyvää pehmoista leipää, tämän paremmaksi ei iltapala oikein voi mennä!Simonin kanssa käytiin kävelyllä ja ihailemassa auringonlaskua yhtenä iltana:


4 kommenttia:

 1. Voi uskomatonta tuota touhua, voisi sanoa:) Välillä se sähköjen ja vesien ym.kanssa säätäminen on ihan käsittämätöntä siellä! Me täällä hyvinvoinnin keskellä ei muisteta sitä, että esim.sähkö ja lämmin vesi ei ole itsestäänselvyys!!!

  VastaaPoista
 2. Voi uskomatonta tuota touhua, voisi sanoa��. Välillä se sähköjen ja vesien ym.kanssa säätäminen on ihan käsittämätöntä! Me täällä hyvinvoinnin keskellä ei muisteta sitä, että esim.sähkö ja lämmin vesi ei ole itsestäänselvyys!!!

  VastaaPoista
 3. Kuulin uutisista jokin aika sitten, että sielläpäin oltaisiin luopumassa muovikasseista egolokisista syistä. Meinasinkin kysyä, että näkyykö se kaupoissa? Se jäi kuitenkin kysymättä, mutta näyttää näkyvän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joissain kaupoissa ollaan edistyksellisiä, mutta mitään lakia ei vielä olla säädetty. Ruandassa on ollut muovipussikielto jo jonkin aikaa ja Keniaan tuli juuri. Pia ja Kirsikin joutuu aina miettimään, etteivät pakkaa mitään muovipusseihin kun reissaavat tätä väliä, kun ne tarkistetaan tullissa.

   Poista