lauantai 5. toukokuuta 2018

Sataa sataa ropisee

Oppikirjojen mukaan Tansaniassa on pieni sadekausi lokakuusta joulukuuhun ja iso maaliskuusta toukokuuhun. Meille sanottiin, että pientä ei todellisuudessa ole, ja kun täällä sitten satoikin ihan kunnolla niihin aikoihin, olivat ihmiset aivan ihmeissään. Mutta, nyt on siis meneillään ainakin melkein oppikirjojen mukainen varsinainen sadekausi. Maaliskuun alussa alkoivat sateet muhkeilla ukkosilla, ja meidän lapset ihmettelivät, miksi sadekautta ei kutsuta ukkoskaudeksi. Välissä, juuri kun meillä oli vieraita, oli parin viikon tauko sateissa ja on tässä välissä muutenkin ollut myös kaunista ja aurinkoista. Lämmintä on joka tapauksessa nytkin, ja etenkin aurinkoisina päivinä on helposti tosi kuuma. Sateella kuitenkin lämpötila laskee suomalaisiin hellelukemiin, eli juuri sopiviin näin kotioloissa. Ei tarvitse hikoilla, mutta ei olla viluissaankaan. Vaikka eilen, kun oli kunnon sadepäivä olin oikeasti koko päivän sukat jalassa, ja sitä ei ole tainnut tapahtua koko aikana!
Miten se sadekausi sitten vaikuttaa tavalliseen elämään? No, se saa aikaan tulvia, jotka ovatkin sadekauden pahimpia seurauksia. Sadevesijärjestelmä on täällä, ainakin paikoitellen todella kehno, ja vaikka ongelmat ovat samat vuodesta toiseen, ei siihen ole tullut isompia muutoksia. Vedet valuvat rakennuksiin ja rakennukset pahimmassa tapauksessa sortuvat. Tiet peittyvät sadeveteen, ja sillat saattavat sortua. Pahimmat jäljet näimme lokakuussa, jolloin virtaava sadevesi vei maata mennessään, minkä seurauksena myös rakennuksia sortui. Tiet ovat poikki, ja liikenne tavallista monta kertaa hitaampaa. Nyt viime viikkoina julistettiin tänne rankkasateiden takia ihan hätätila. Koulut olivat suljettuina ja myöhemmin kuulimme, että ihmisiä oli jopa kuollut tulvien seurauksena.


Täällä meillä valui vesi vain yhden kerran tuonne alakertaan, niin, että siellä oli noin 10 cm vettä lattialla. Se kyllä johtui meistä itsestämme, kun olimme (joku oli?) peittäneet sadevesiviemärin kivellä... Muuten jos tuulee kovasti, muuttuu meidän parveke kahluualtaaksi, josta vesi pääsee valumaan vain yhtä reittiä alas, ja se on valitettavasti oven alta yläkerran käytävään ja siitä suoraan alas alakertaan. Muutaman kerran sieltä on vettä valunut, kerran aivan valtoimenaan.
Muuten meidän talomme on rinteessä, ja tässä on vieressä sadevedelle oma oja, joten säästymme isommilta vahingoilta. Tie sen sijaan muuttuu sateella joeksi, kun vesi virtaa ylhäältä alas. Tie on viime viikkoina muuttanut aika paljon muotoa, kun hiekkaa valuu veden mukana pois ja isoja kiviä paljastuu ja jää esiin. Viime kertoina olemmekin päässeet kotiin vain lapioimalla ensin tien ajettavaan kuntoon, ja siltikin on spoileri irronnut...!
Toinen, vähemmän vakava seuraus sateista on kosteus, joka saa suolan niin kosteaksi, että se ei tule ulos sirottimesta. Olemme laittaneet joukkoon riisinjyviä, mutta ei sekään oikein meinaa auttaa. Yhtenä päivänä huomasimme, että sokeri oli pilaantunut astiassaan! Se siis haisi ihan käyneelle. Ikinä en ole moisesta kuullut. Kosteat vaatteet on syytä ripustaa ilmavasti, olen tässä muutaman kivan yllätyksen löytänyt lasten huoneesta ja joutunut heittämään homeisia vaatteita roskikseen. Myös järjestelmäkameran hihna oli homehtunut laukussaan...! Myös Denisen matikan kirja oli ilmeisesti parvekkeella kostunut ja sen seurauksena homehtunut.. ihan pikkuisen vaan muutamalta sivulta, mutta kuitenkin. Keksit ja näkkileivät avatuissa pakkauksissa muuttuvat heti pian pehmeiksi. Meille onneksi mahtuu pyykit sisälle kuivumaan, olen nimittäin monta kertaa harmitellut raamattukoululaisten pyykkejä, jotka roikkuvat parhaimmillaan monta päivää ulkona narulla melko reippaissa jälkihuuhteluissa.Tänään on sadevedestä ollut hyötyä, kun vettä ei ole jostain syystä tullut tankkeihin yli viikkoon. Joillakin on fiksuja järjestelmiä, joilla esimerkiksi katolta valuva vesi saadaan tankkiin talteen. Me olemme vain asetelleet sankoja strategisiin paikkoihin (rännejähän täällä ei useimmissa taloissa ole) ja saaneet esimerkiksi vessanpönttöjen säiliöt täytettyä sadevedellä. Pesukonetta sillä ei valitettavasti voi pyörittää tai juomavedeksi käyttää.

Meillä lauletaan muuten nykyään, että "Sataa, sataa ropisee, pilipili hoohoo", heh heh. Pilipilihän on paprika ja pilipili hoohoo on vihreä paprika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti